1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 9194

Boete voor kartelvorming bij aanbestedingen: het belang van onmiddellijk distantiëren van ontvangen concurrentiegevoelige informatie

De ACM heeft in 2020 een boete opgelegd aan twee dakdekkers in Amsterdam die hun inschrijfprijs in het kader van een aanbesteding afstemden. Na een tevergeefs beroep van beide dakdekkers (de rechtbank wees de vorderingen van beide dakdekkers af), stelde een van hen hoger beroep in tegen de uitspraak bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). In hoger beroep bevestigt het CBb de boete. Wij bespreken in dit artikel eerst de casus en vervolgens enkele mededingingsrechtelijke- en aanbestedingsrechtelijke aspecten van overtreding van het kartelverbod.

Nieuwe risicogrenzen voor PFAS in oppervlaktewater; opmaat naar beleid en aansprakelijkheid?

Mensen krijgen PFAS op verschillende manieren binnen. Een daarvan is via oppervlaktewater, zoals sloten, rivieren en meren. Het RIVM heeft in mei 2024 drie handreikingen opgesteld voor de risico’s bij consumptie van vis, PFAS in irrigatiewater en zwemmen in oppervlaktewater. In deze handreikingen zijn risicogrenzen opgenomen voor de verschillende soorten gebruik van oppervlaktewaarden. Dergelijke grenzen zijn vaak de basis voor nieuwe normstelling en wetgeving door decentrale overheden zoals provincies, waterschappen en gemeentes. Daarnaast bieden deze grenzen een kader voor mogelijke aansprakelijkheden wanneer sprake is van overschrijding.

Aandachtspunten bij het gebruik van AI in de zorg (deel I)

Artificial Intelligence (AI) is een gamechanger voor de gezondheidszorg. Voor een sector die kampt met personeelstekorten en groeiende kosten, kan automatisering een goede uitkomst zijn. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je AI gaat inzetten binnen een zorginstelling? In deze tweedelige blogreeks bespreken wij een aantal aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden bij de inzet van AI. In dit deel: welke privacyrechtelijke regels gelden er?

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in april 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd), zorginkoop, sociaal domein, bekostiging, vastgoed, IT en privacy) die in de maand april 2024 is gepubliceerd.

Wetsvoorstel integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz): stand van zaken

De Wibz introduceert bepalingen om een integere bedrijfsvoering te borgen en voorwaarden te kunnen stellen aan het uitkeren van winst. Tevens krijgen de externe toezichthouders (NZa en IGJ) extra handvatten om zorg- en jeugdhulpaanbieders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor een integere bedrijfsvoering. In het najaar 2022 is de Wibz ter internetconsultatie aangeboden. Op dit moment ligt de (aangepaste) Wibz ter advisering bij de Afdeling advisering van de Raad van State.

Bodemverontreiniging en vastgoedcontracten: de nulmeting voor bodemkwaliteit

Afspraken over de bodemgesteldheid bij vastgoedcontracten zijn vaak geen overbodige luxe. Voordat het betreffende vastgoedobject ter beschikking wordt gesteld aan de nieuwe eigenaar of gebruiker wordt daarom vaak een nulmeting gedaan : op die manier kan later worden vastgesteld of verontreiniging al bestond op het moment van de transactie, of dat het is ontstaan onder verantwoordelijkheid van de nieuwe eigenaar of gebruiker. Naast de nulmeting moeten er concrete afspraken gemaakt worden over de eventuele uitkomsten. Dat het nauw luistert blijkt uit een recente zaak van de Rechtbank Limburg, daar viste een verhuurder achter het net, ondanks een duidelijke omschrijving van de omvang van deze aansprakelijkheid en een duidelijke nulmeting.

Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen 2024–2029

Flexwoningen bieden een snelle oplossing voor het woningtekort in Nederland. Het tijdelijke karakter maakt investeerders echter huiverig vanwege onzekerheid over rendement na de exploitatieperiode. Vooral in het sociale segment resulteert dit in een gebrek aan investeringen. Om dit aan te pakken heeft de wetgever de Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen 2024–2029 geïntroduceerd. Deze regeling voorziet erin de herplaatsing- en financiële risico’s van DAEB flexwoningen te mitigeren.

1 2 3 4 5 6
...
767